8 Nisan 2014 Salı

''Yaşamak için yiyeceğe, kendimizi geliştirmek için kültüre ihtiyacımız var.'' - Blek le Rat




Zamanımızın en etkileyici sokak sanatçılarından olan Blek le Rat’ ın kültür üzerine yazdığı bir yazı. Kendisi Paris’in ilk graffiti sanatçılarından birisi olmakla birlikte bu ekolü meşrulaştıranlardan olmuştur.

‘’Herkes yaşamında, gördüklermiz itibari ile kendi kültürünü oluşturmuştur, öğrenmiştir ve sevmiştir. Bazılarımın kendi kültürünü yüceltirken diğerinin kültüründen bahsetmez... Yaşamak için yiyeceğe, kendimizi geliştirmek için kültüre ihtiyacımız vardır.
Ben, 19. Yüzyıl eğitimini almış insanlar tarafından eğitildim. Babam 1914 yılında, büyük babam ise 1880 yılında doğmuş. Bu yüzden, hayatım iki farklı yüzyılın kültürü ve olgusuyla şekillendi. Büyük babamın zamanında, 20. Yüzyılın başlarında, sadece çok az insan kültüre ulaşabiliyordu. Kültür onların kaderiydi. Kitap yazacak, müzik çalacak ya da eğitilmiş elit kesimler için bir şeyler yapacaklardı.
Kitleler için kültür, sinemanın gelmesi ile birlikte ortaya çıktı. Bu ayrıcalıkları olmayan insanlara kapıları açtı çünkü sinema hesaplıydı. Neredeyse herkesin filmlere gitmesi için bir nedeni vardı. Kültürün demokratikleştirilebilmesi, müziğin önce Birleşik Devletler’de sonra da 1950’lerde Avrupa’da  tamamen ulaşılabilir olduğu zamanlarda bile zordu.
Bence Sokak Sanatı fenomeni, sanatçıların kendi propagandalarını yapabilmeleri için mükemmel bir araç olan internet ile birlikte oldukça iyi bir şey. İnternet, sanatçılar için gerçekten mükemmel çünkü sanatçıların, yaptıklarını dünya ile paylaşma arzuları vardır. İnternet en büyük kültürel çizgidir ve diğer medyaların başını çeker
Bizler, kültürel yayılmının dönüş noktalarıyız.’’
Blek le Rat' ın çalışmalarından bazıları: 

Blek'in imza niteliğindeki çalışmalarından ''Bilgisayar Adam''

 ''Cahillik erdemdir'' serisinden

                                                                     ''Para Biçilmez''

                                                        Paris sokağında Blek çalışması


Kaynak:
http://www.culturalweekly.com/blek-le-rat-culture/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder